Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11701/14453
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Родионова Елизавета Валерьевна | ru_RU |
dc.contributor.author | Каминская Анна Руслановна | ru_RU |
dc.contributor.author | Kaminskaia Anna | en_GB |
dc.contributor.editor | Веселов Юрий Витальевич | ru_RU |
dc.contributor.editor | Veselov Iurii Vitаlevich | en_GB |
dc.date.accessioned | 2018-07-26T15:29:35Z | - |
dc.date.available | 2018-07-26T15:29:35Z | - |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.other | 053976 | en_GB |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11701/14453 | - |
dc.description.abstract | Выпускная квалификационная работа «Гастрономический потрет Санкт-Петербурга» посвящена анализу социальных практик питания жителей Санкт-Петербурга. Санкт-Петербург - это особое политическое, социальное, культурное и экономическое пространство со своей спецификой питания, культурными особенностями и историческим своеобразием. Наиболее важной характеристикой, выделяющей Санкт-Петербург из общей массы множества российских городов, является его культурный капитал. Целью данной работы является составление гастрономического портрета города Санкт-Петербург с точки зрения экономической социологии и выявление потребительских предпочтений петербуржцев. Под понятием «гастрономический портрет» мы подразумеваем описание социальных практик питания в Санкт-Петербурге - основные тенденции горожан к потреблению, а также обеспечение их с экономической точки зрения. Важность изучения данной темы обусловлена проблемой общественного здоровья, поэтому различные исследования питания - очень важная практическая задача, выполнение которой обеспечивает увеличение продолжительности жизни населения, улучшение её качества. Работа состоит из трех глав, введения и заключения. Глава 1 представляет теоретические и методологические основания исследования. Рассмотрены такие подходы в социологии питания как функционализм, структурализм и материализм. В главе 2 была описана специфика культуры питания в Санкт-Петербурге, практики питания были рассмотрены в исторической ретроспективе. В данной главе так же подводятся итоги проведенного исследования, в основу которого легла теория вкуса П. Бурдье. Было опрошено 116 респондентов посредством интернет-анкеты и 10 респондентов посредством интервью. По итогам исследования было сделано два основных вывода. Во-первых, отличий в структуре питания малообеспеченных и обеспеченных слоев населения практически нет. И те, и другие примерно в равном количестве употребляют далеко не полезную пищу. Так же затраты на еду растут прямо пропорционально росту дохода. Во-вторых, приверженность к кулинарным традициям других народов характерна большинству населения города. На эту тенденцию в большинстве случаев влияет высокий культурный и низкий экономический капитал индивида. В глава 3 описывается экономическая составляющая гастрономического портрета, а точнее производство и торговля продуктами питания в Санкт-Петербурге. В конце работы представлен список использованной литературы (47 источников) и приложения (программа исследования, вопросы для интернет-опроса и гайд интервью). Объем работы – 70 страниц. | ru_RU |
dc.description.abstract | Final graduation work "Gastronomic portrait of St. Petersburg" is devoted to the analysis of social practices of nutrition of St. Petersburg residents. St. Petersburg is a special political, social, cultural and economic space with its specific food, cultural features and historical originality. The most important characteristic that distinguishes St. Petersburg from other Russian cities is its cultural capital. The purpose of this work is to describe a gastronomic portrait of St. Petersburg in terms of economic sociology and identify consumer preferences. Under the concept of "gastronomic portrait" we mean a description of social practices of food in St. Petersburg – particularly the main trends of citizens to consumption, as well as providing them from an economic point of view. The importance of studying this topic is due to the problem of public health, so various studies of nutrition is a very important practical task, the implementation of which provides an increase in life expectancy, improving its quality. The work consists of three chapters, introduction and conclusion. Chapter 1 presents the theoretical and methodological basis of the study. Such approaches in sociology of nutrition as functionalism, structuralism and materialism are considered. Chapter 2 describes the specifics of the culture of nutrition in St. Petersburg, nutrition practices were also considered in historical retrospect. This Chapter also summarizes the results of the study, which is based on the theory of taste of P. Bourdieu. 116 respondents were surveyed through an online questionnaire and 10 respondents through interviews. Two main conclusions were drawn from the study. First, there are almost no differences in the structure of food for the poor and the well-off. And those, and others approximately in equal quantity eat not useful food. Also, the cost of food increases in direct proportion to the growth of income. Secondly, the commitment to the culinary traditions of other nations is characteristic of the majority of the citizens. This trend is in mostly cases by the high cultural and low economic capital of the individual. Chapter 3 describes the economic component of the gastronomic portrait, particularly the production and trade of food in St. Petersburg. At the end of the work a list of references (47 sources) and applications (research program, questions for Internet survey and interview guide) are presented. The volume of the work is 70 pages. | en_GB |
dc.language.iso | ru | |
dc.subject | экономическая социология | ru_RU |
dc.subject | социология питания | ru_RU |
dc.subject | экономический капитал | ru_RU |
dc.subject | культурный капитал | ru_RU |
dc.subject | социальные практики питания | ru_RU |
dc.subject | структурализм | ru_RU |
dc.subject | потребление | ru_RU |
dc.subject | economic sociology | en_GB |
dc.subject | nutrition sociology | en_GB |
dc.subject | economic capital | en_GB |
dc.subject | cultural capital | en_GB |
dc.subject | social practices of nutrition | en_GB |
dc.subject | structuralism | en_GB |
dc.subject | consumption | en_GB |
dc.title | The gastronomic portrait of St.Petersburg | en_GB |
dc.title.alternative | Гастрономический портрет Санкт-Петербурга | ru_RU |
Appears in Collections: | BACHELOR STUDIES |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
DIPLOM.pdf | Article | 979,44 kB | Adobe PDF | View/Open |
reviewSV_otzyv_na_diplom_Kaminskoj.pdf | ReviewSV | 25,26 kB | Adobe PDF | View/Open |
reviewSV_st004700_Rodionova_Elizaveta_Valerevna_(reviewer)(En).txt | ReviewRev | 3,03 kB | Text | View/Open |
reviewSV_st004700_Rodionova_Elizaveta_Valerevna_(reviewer)(Ru).txt | ReviewRev | 5,73 kB | Text | View/Open |
reviewSV_st002323_Veselov_YUrij_Vitalevich_(supervisor)(En).txt | ReviewSV | 2,45 kB | Text | View/Open |
reviewSV_st002323_Veselov_YUrij_Vitalevich_(supervisor)(Ru).txt | ReviewSV | 4,72 kB | Text | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.