Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://hdl.handle.net/11701/6104
Полная запись метаданных
Поле DCЗначениеЯзык
dc.contributor.authorMarchenkov, Victor V.-
dc.contributor.authorMelnik, Tatiana N.-
dc.contributor.authorMarchenko, Natalia Yu.-
dc.contributor.authorSemisotnov, Gennady V.-
dc.date.accessioned2017-03-20T15:20:54Z-
dc.date.available2017-03-20T15:20:54Z-
dc.date.issued2016-12-
dc.identifier.other10.21638/11701/spbu04.2016.403-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11701/6104-
dc.description.abstractOne of the functions of the Escherichia coli heat shock protein GroEL (HSP60) is its interaction with polypeptide chains lacking a rigid tertiary structure and prevention of their irreversible aggregation both in vivo and in vitro. Here we investigated the effect of denatured substrate proteins (lysozyme, pepsin and serum albumin) on GroEL structural stability against temperature (differential scanning microcalorimetry) and protease action (limited trypsinolysis). It was shown that the interaction with denatured proteins increases GroEL stability, the greater the molecular weight of denatured substrate proteins, the higher the GroEL stability. The results are important for understanding the mechanism of the substrate protein interaction with the chaperone and the principle of GroEL structural organization. Refs 22. Figs 2. Tables 1.en_GB
dc.description.sponsorshipРабота поддержана программой президиума РАН «Клеточная и молекулярная биология» (проект № 01201358029) и Российским научным фондом (грант РНФ № 14-24-00157).en_GB
dc.language.isoruen_GB
dc.publisherSt Petersburg State Universityen_GB
dc.relation.ispartofseriesVestnik of St Petersburg University. Series 4. Physics. Chemistry;Vol. 3 (61); Issue 4-
dc.subjectheat shock proteinsen_GB
dc.subjectGroEL chaperoninen_GB
dc.subjectprotein-protein interactionsen_GB
dc.subjectcalorimetryen_GB
dc.subjectlimited proteolysisen_GB
dc.titleThe molecular chaperone GroEL in complex with denatured proteins: increasing stability against temperature and trypsin actionen_GB
dc.typeArticleen_GB
Располагается в коллекциях:Issue 4

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
03-Marchenko.pdf488,91 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.